diumenge, 10 d’agost del 2008

Els rànquings...... arquitectònics.






















Ho sé ho sé. Els rànquings elaborats a partir del vot popular acostumen a tenir un puntet de perversitat, de mentida, i més si tenim en compte el context actual, on gairebé la meitat del món es pot fer passar per l'altra meitat. En qualsevol cas, fins avui sembla que la juguesca continua donant bon resultat a tots aquells que la posen en marxa. Amb motiu del seu 150è aniversari, l'Institut Americà d'Arquitectura, la màxima institució del país en aquest àmbit, ha proposat crear la llista dels edificis més representatius, a partir d'una selecció prèvia de 150 candidats, inclosos en una sensacional pàgina a la xarxa, dins la qual hi ha el més granat de la història recent.

Com era previsible, hores d'ara encapçala la llista l'Empire State. Amb 75 anys a l'esquena, l'edifici dissenyat per William Lamb ha esdevingut, de fa temps, l'icona que tota ciutat necessita, malgrat hagi de conviure amb la massificació turística.

En segona posició, la Casa Blanca -vull creure que més pel significat que no per altra cosa- en tercera la catedral nacional de Washington -un pastitx neogòtic acabat el 1990- en quarta el mausoleu de Jefferson, i en cinquena el magnífic Golden Gate Bridge, que mereixerà un post apart.