dissabte, 4 d’octubre del 2008

Everybody remembers Kennedy



























A un mes vista de les eleccions presidencials als Estats Units, la figura de Kennedy ha estat, de nou, argument inevitable de més d'un acte electoral del candidat demòcrata. Paradoxalment, Barack Obama va néixer el mateix any en el qual el trenta cinquè president dels Estats Units jurà el càrrec. És obvi que els diferencia un munt de coses, massa com per a que l'actual aspirant necessiti quelcom més que trepitjar Berlin, si vol establir alguna analogia que vagi més enllà del mer esperit de canvi.

Vist avui, el jurament de Kennedy, el 20 de Gener del 1961, en el sempre imposant escenari del l'entorn de la Casa Blanca i del Capitoli, conserva encara quelcom de trascendental, per raons òbvies. Per allò que va dir aleshores, i pel que succeiria després, en el que passa per ser un dels periodes històricament més intensos mai viscuts pel país i pel món. He trobat la transcripció en castellà del seu discurs de presa de possessió en una interessant pàgina mexicana: la del Instituto Nacional de Estudios Políticos. El senador per Massachussets guanyà pels pèls a Richard Nixon, just quan es començà a fer evident la importància fonamental dels cara a cara televisius. A la tribuna, però, Eisenhower i Truman se'l miraven..... Estats Units passava pàgina.


Presa de possessió de JFK, el 20 de Gener de 1961 (Font: DVD CBSNews)

A internet hi ha més pàgines dedicades a Kennedy que les que una vida pot abastar. Per a centrar-ho, potser serà bó assenyalar la del Sixth Floor Museum, situat a l'edifici de la plaça Dealey de Dallas, des d'on, suposadament, dispararen l'autor o els autors del magnicidi. A inicis dels anys 90, Oliver Stone signà un dels films més controvertits i formalment contundents de la dècada: JFK questionava gairebé totes les teories existents fins a la data, introduïnt, de nou, el debat a l'entorn de l'assasinat de Kennedy, a través d'un esplèndid exercici visual que jugava a cavall entre la dramatització i el documental. Una de les escenes culminants de la pel.lícula és la de la recreació dels fets que l'advocat Jim Garrison (interpretat per Kevin Costner) fa a la sala del tribunal, a partir de la filmació en 8mm d'Abraham Zapruder. El senyor Zapruder, patronista de professió, no tenia previst filmar el recorregut presidencial per Dallas, fins que el varen convèncer de fer-ho. La seva pel.lícula és l'únic testimoni sencer de l'assassinat del president. El proper 22 de Novembre farà 45 anys...


JFK (Oliver Stone, 1991) Distribuida per Warner