dimarts, 16 de setembre del 2008

Tres versions d'un petit clàssic: Eres tú

Juan Carlos Calderón, excel.lent músic que ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional als Estats Units, composà, el 1973, el que ha acabat per esdevenir un petit clàssic intergeneracional. Mocedades, amb l'exquisida veu d'Amaya Uranga al capdavant, defensà, en el festival d'eurovisió d'aquell any, Eres tú. Pels pèls, el tema quedà en segona posició, però la cançó volà sola des d'aleshores, i la seva tornada -eres tú, como el agua de mi fuente, eres tú el fuego de mi hogar- es popularitzà arreu, fins al punt que continua essent, avui, una referència dins del món de la música dita lleugera.

Eres tú és una gran cançó que, com totes les que arriben a aquesta categoria, permeten multitud de versions sense fer-se malbé. Vet aquí que, tot passejant per You tube, n'he trobat dues que m'han semblat prou interessants. Abans, però, vet aquí la original, extreta de la emissió en directe de l'eurofestival, celebrat a Luxemburg, el 7 d'Abril de fa trenta-cinc anys....




Perpetuum Jazzile és una formació vocal eslovena, que acaba de complir el seu vint-i-cinquè aniversari. La seva projecció internacional ha estat especialment intensa des que n'assumí la direcció el músic, arranjador i productor Tomaž Kozlevčar fa sis anys. Tot seguint l'estela del vocalising, la versió del Eres tú de Perpetuum Jazzile renova amb elegància les harmonies fetes populars per Mocedades. L'enregistrament, del 2007, prové de la televisió eslovena.




Finalment, una versió més pop del tema de Juan Carlos Calderón, de la mà de la jove cantant Colombiana, de Barranquilla per a ser més exactes, Verónica Vanegas. Amb una producció molt en l'òrbita nordamericana, i una imatge de protagonista de culebrot televisiu, Vanegas interpreta amb convicció.