dimarts, 12 d’agost del 2008

Six feet under. Una referència?

Fa uns quants anys, vaig comprar "Six feet under" una mica a cegues. Recordo encara avui l'impacte que em produí la contemplació dels cinc minuts inicials del primer episodi, que arrenca amb la mort del patriarca de la família Fisher, quan un autobús urbà arrossega el seu Cadillac funerari nou de trinca. La sèrie, produïda per HBO, dirigida per Allan Ball (l'home de "American Beauty"), i emesa durant cinc temporades, del 2001 al 2005, és una lliçó de llenguatge narratiu i visual en tota regla. Dir que es tracta de la història d'una família dedicada als serveis funeraris seria simplificar-ne massa el contingut. "Six feet under" és la metàfora de la condició humana davant de la mort i de la vida. Davant de les relacions humanes i professionals, davant de la salut i de la malaltia, de la riquesa o la pobresa.... Una disecció implacable, irònica, vidriòlica algunes vegades, de les nostres fílies i fòbies.

Em declaro un apassionat dels crèdits cinematogràfics i televisius. Són, o així ho entenc, un exercici d'abstracció amb entitat pròpia, que sovintejarà en aquest bloc perquè crec que, en alguns casos, poden considerar-se veritables obres d'art. Els de "Six feet under" formen part d'aquest grup. En un minut i mig assistim al procés que ens du de la mort al cementiri, en un exercici d'estil sensacional..... Una referència? No és l'única, però, de ben segur, ho és.



Per el proper 7 de Setembre, HBO anuncia la première de la darrera producció dirigida per Allan Ball, "True Blood". Caldrà estar a l'espectativa.