dijous, 14 d’agost del 2008

"La processó de Sant Bartomeu" i "La Festa Major" en dues versions.





















A poc més d'una setmana per la Festa Major de Sitges, una proposta d'aquelles que sempre m'ha agradat posar en pràctica en petit comitè. Deixant de banda, per ara, la multitud de reflexions que el fet de la interpretació musical pot generar, en ocasió de l'enregistrament del disc Sitges la festa, per part de la cobla Sant Jordi ciutat de Barcelona, vaig tenir l'oportunitat de parlar amb alguns dels seus músics sobre el procés de producció del CD. El cas és que, així com ells tenien molt assumit, sense cap mena de recança, que la tècnica de producció actual els permetia enregistrar una tirada de curts i llargs, per a que després fos l'enginyer de so qui construís la totalitat de la composició amb el programa informàtic de torn, jo segueixo defensant que així mai podrà arribar-se a l'esperit de la música. No sóc músic, però em costa molt de creure que els professionals acceptin una metodologia de treball que no dóna peu a la concepció humana de la interpretació musical. I, segons sembla, ara és aquest sistema el que sovinteja, per raons que, de ben segur, deuen ser lícites, però que, inevitablement, allunyen l'intèrpret de la veritat.

Ves per on, crec que el que segueix a continuació és el millor argument per a defensar aquesta tesi personal. Potser els enregistraments han guanyat en qualitat tècnica, però és evident, o almenys així m'ho sembla, que, en més d'una ocasió, s'ha devaluat la sempre prioriària qualitat artística.

Que l'internauta jutgi dues versions diferents de les dues sardanes de capçalera de la nostra Festa Major. Les més antigues, interpretades per la ja desapareguda cobla Barcelona, amb un dels seus tenores més apreciats, Ramon Pla. Les més recents, interpretades per la cobla Sant Jordi, abans no fos declarada cobla oficial de la ciutat de Barcelona.

La processó de Sant Bartomeu, del mestre Antoni Català.

Versió de la Cobla Barcelona, enregistrada l'any 1965
Boomp3.com

Versió de la Cobla Sant Jordi, enregistrada l'any 1998
Boomp3.com


La Festa Major, d'Enric Morera.

Versió de la cobla Barcelona, enregistrada el 1965
Boomp3.com

Versió de la cobla Sant Jordi, enregistrada el 1998
Boomp3.com