diumenge, 28 de setembre del 2008

De sobte, Saul Bass

























Un dissenyador? El mot es queda curt davant de l'obra d'un dels artistes que més aprecio: Saul Bass. Sóc dels que va conéixer l'obra d'aquest renovador de la imatge gràfica, a través del seu vessant cinematogràfic, arran de la col.laboració amb Hitchcock, que es plasmaria en alguns dels crèdits més bells de la història, com són els de Vertigo, Con la muerte en los talones o Psicosis, o la que establí amb Otto Preminguer a Anatomia de un asesinato, Exodo, Tempestad sobre Washington o El cardenal.

Bass, del qui recordo una classe magistral memorable al Retiro, durant la celebració del festival internacional de cinema fantàstic del 1994, és al disseny gràfic el que Mies a l'arquitectura: l'home que carregà de significat els elements més simples, amb un mestratge que li va obrir les portes a les grans corporacions i multinacionals de l'època. Vet aquí un molt bon resum dels grans encàrrecs de Bass:


Saul Bass corporate identities (Font: Canal Youtube de Misterrp2008)


Escollir d'entre tots els crèdits del mestre és difícil, però els del clàssic West Side Story defineixen molt el seu estil.


West Side Story (Robert Wise-Jerome Robbins, 1961) Editada per Fox/MGM