Roba, cafès,
croissants i terrasses
O cafès, terrasses, croissants
i roba. O terrasses, croissants,
roba i cafès. És igual l’ordre de factors de cara a un producte final que
trobaran desplegat per el rovell de l'ou amb totes les variables possibles. Sitges
ha bescanviat les oficines immobiliàries que varen créixer com a bolets arran
de l'economia del totxo, per un ventall d'ofertes comercials que es repeteixen
de manera cíclica, i que evidencien l'actual context en el qual es mou
l'economia de la vila, abocada als ingressos derivats del turisme i dels
serveis, com abans ho va estar pels de l’especulació del sòl i la vivenda. Avui
s'encadenen els aparadors de samarretes de fantasia o de llenceria de marca, al
costat de vetlladors encaixats sobre voreres de mínima amplada, o
pissarres invasives enmig del carrer, sense
deixar de banda els cronuts o les inefables
baguettes que, de no vendre’s,
acabaran senceres, al costat d'altres productes de pastisseria ràpida, ficades
dins d’una bossa d'escombraries fins que, aprofitant la discreció de la nit, la
necessitat se les endugui. De fa temps, un dels comentaris més habituals cada
cop que els paletes entren a uns baixos apunta a algun d'aquests sectors. I és
lògic vista l'evidència. Amb aquesta percepció, i afegint-hi el debat sobre la
conciliació del descans veïnal amb l'activitat de lleure pròpia d'una
destinació turística de referència com la nostra, he anat a parar al Pla de millora urbana d'integració d'usos en
el casc antic de Sitges, el document aprovat l’any 2008 que defineix les
activitats comercials i/o empresarials que l'Ajuntament permet o no desenvolupar
en aquesta peça de trama urbana tan cobdiciada. En definitiva, en aquest text
la institució va marcar d'una forma molt clara el camí d'un dels principals pols
d'atracció de forasters de la nostra vila. Avui, aquelles directrius, fruit
d’una conjuntura socioeconòmica prou coneguda, poden haver estat la principal
causa d'un dels nostres trencaclosques del present: com afrontar les
conseqüències d'un monocultiu d'oferta que té repercussions evidents en
l'ordenació i l'ús de l'espai públic, com ho ha palesat amb escreix, per
exemple, l'embut creat a l'inici del
carrer Parellades, on coincideixen a banda i banda dues terrasses absolutament
legítimes d'acord amb la normativa.
El pla d’usos reflecteix la poca capacitat de l’administració per adaptar-se a la vida real.
Fins on el meu enteniment pot explicar, el Pla d'usos, accessible i perfectament consultable al web municipal,
es refereix als Eixos comercials centrals
(ECC) com a les zones del casc antic "que
concentren la màxima activitat comercial en continuïtat, i que cal preservar
per a potenciar-les, tot i dotant-les d'un especial tractament en les
infraestructures urbanístiques". El llistat de ECC’s és ampli: plaça
del Pou Vedre, Parellades, Cap de la Vila, Jesús, Illa de Cuba, Sant Francesc,
Major, Sant Gaudenci, Sant Pere, Sant Pau, Bonaire, i el primer tram del
Passeig Vilafranca fins Artur Carbonell. Sobre el paper –sobre el paper,
repeteixo- en aquests carrers ho tindrà més difícil un enginyer, advocat, metge
o gestor per a posar un despatx de bell nou (no estem parlant de traspassos de
negoci) que no pas un empresari que vulgui obrir una cafeteria, una botiga de
roba, un bar, una perruqueria, un supermercat o qualsevol franquícia. El rosari
d’activitats no permeses és ampli. Ni agències d’assegurances, ni entitats
bancàries, ni pisos tutelats, ni serveis mèdics, ni video-clubs o agències
immobiliàries, ni activitats relacionades amb l’ensenyament, el transport o la
missatgeria, ni gimnasos, ni oficines d’empreses o despatxos de professionals
liberals com els comentava anteriorment….. Cap d’aquests negocis pot ubicar-se
en l’àmbit dels Eixos comercials centrals.
A canvi, el llistat d’activitats permeses inclou, a més dels comerços que
tots vostès poden tenir in mente, bars,
restaurants, perruqueries, tintoreries, agències de viatges, activitats
culturals, socials o audiovisuals, o discoteques i bars musicals condicionats a
la distància que hi hagi entre aquest tipus d'establiments. El resultat del
mapa, i deixant de banda el top manta que
se situa als llims de la norma però que és ben present a la vida real, permet
moltes reflexions sobre allò que Sitges vol o no vol potenciar, o incentivar, o
limitar. A la pàgina 48 de la normativa també s'assenyala que tenen dret a
instal.lar terrasses únicament i exclusiva
els bars/restaurants, o els hotels amb servei de bar-restaurant, i els
respectius establiments d’excel.lència. De
la mateixa manera, s'expressa d’una forma molt explícita la negativa a
instal.lar-ne en altres establiments de pública concurrència, així com els
anomenats establiments comercials
alimentaris amb degustació i es detallen amb minuciositat les limitacions
de l’ocupació de la via pública, o el tipus d’elements que hauran de ficar-s'hi
i recollir quan toqui.
Al centre no hi poden haver despatxos. A canvi, fa mal de veure tant de pa llençat a la nit.
Del debat de la moció sobre les terrasses que el PSC presentà al ple de
dilluns en trec dues conclusions. Primera: la norma acostuma a anar a remolc de
la vida, i li costa adaptar-se als canvis constants que imposa la societat a la
qual ha de servir. Segona: a Sitges, com a tot arreu, el problema fonamental rau
en disposar dels mitjans per a fer complir allò que toca. Vet aquí el petit
drama al qual s’hi han enfrontat els governants d’ahir i d’avui. La capacitat
de l’Ajuntament per a afrontar amb garanties les conseqüències de la normativa
que ell mateix redacta, aprova, i no sempre pot -no vull pensar que no sempre
vol- fer complir.